Usahasama Shell Business Office KL-UPM Dalam Merancakkan Aktiviti Penanaman Pokok Hutan | PUSAT HUBUNGAN DAN JARINGAN INDUSTRI (CiRNeT)
» BERITA » Usahasama Shell Business Office KL-UPM dalam merancakkan aktiviti penanaman pokok hutan

10 Julai 2023, Puchong -  Usahasama antara Sultan Idris Shah Forest Education Centre (SISFEC), Pusat Hubungan dan Jaringan Industri (CiRNeT), dan Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar, Shell Business Operations (SBO), dan komuniti tempatan, satu program menanam pokok telah diadakan di SISFEC untuk promosi kelestarian dan pemuliharaan alam sekitar. Majlis ini disempurnakan oleh Naib Presiden SBO, Puan Susanne Dreyer, dan Pengurus Besar SBO Malaysia, Encik Syed Hussain Taha, bersama dengan lebih daripada 50 kakitangan SBO.

Objektif utama program ini adalah untuk menanam pokok demi masa depan yang lebih hijau, dan ia melibatkan usaha bersama sukarelawan dari SBO dan komuniti sekitar. Lebih daripada 100 pokok berjaya ditanam semasa program tersebut, menunjukkan kekuatan perkongsian universiti- masyarakat-indsutri dalam menghadapi cabaran alam sekitar. Inisiatif menanam pokok ini bertujuan untuk mengatasi perubahan iklim dengan membolehkan pokok-pokok yang baru ditanam menyerap karbon dioksida dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Selain itu, projek ini dijangka dapat meningkatkan biodiversiti di kawasan tersebut dan menyediakan habitat untuk hidupan liar tempatan.

Komuniti tempatan turut mengambil bahagian secara aktif dalam program ini, mendapat pandangan berharga tentang pemuliharaan alam sekitar dan kepentingan memelihara alam semula jadi. Kejayaan program menanam pokok di SISFEC menunjukkan kesan positif yang kerjasama antara industry dan komuniti tempatan dalam mempromosikan masa depan yang mampan. Apabila pokok- pokok yang baru ditanam ini berakar dan berkembang, ianya akan menjadi bukti komitmen terhadap tanggungjawab alam sekitar, meninggalkan warisan abadi untuk generasi akan datang.

Tarikh Input: 06/08/2023 | Kemaskini: 06/08/2023 | zaidi_tajuddin

SXEbSAk~