Potensi Kerjasama RPK Bioresources Thailand-UPM Dalam Meningkatkan Pengeluaran Hasil Tanaman Dan Ternakan | PUSAT HUBUNGAN DAN JARINGAN INDUSTRI (CiRNeT)
» BERITA » Potensi Kerjasama RPK Bioresources Thailand-UPM dalam Meningkatkan Pengeluaran Hasil Tanaman dan Ternakan

Serdang, 28 Jun - Universiti Putra Malaysia (UPM) dan RPK Bioresources Thailand telah mengadakan perbincangan strategik berkenaan potensi kerjasama dalam meningkatkan pengeluaran hasil tanaman dan ternakan terutama di dalam UPM. Perbincangan ini bertujuan untuk memperkukuhkan aktiviti pertanian UPM dan memberi impak positif terhadap hasil pertanian serta memenuhi keperluan pasaran yang semakin meningkat.

Kerjasama ini akan melibatkan penggunaan dan pengukuran teknologi antara UPM dan RPK Thailand. UPM, sebagai universiti terkemuka dalam bidang pertanian, akan menyumbangkan kepakaran dan pengalaman dalam penyelidikan dan pembangunan pertanian yang berkesan. Manakala, RPK Thailand akan menyumbang keupayaan dan kefahaman dalam konteks pertanian di wilayah tersebut.

Objektif utama kerjasama ini adalah untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti hasil tanaman dan ternakan di UPM. Melalui perkongsian pengetahuan dan teknologi terkini, petani akan mendapat akses kepada kaedah terbaik dalam penanaman, penyeliaan, dan pemeliharaan tanaman serta ternakan. Ini akan membantu meningkatkan hasil yang dihasilkan, menjaga kelestarian sumber daya alam, dan meningkatkan keuntungan.

Perbincangan ini merupakan langkah awal yang positif dalam memperkukuhkan kerjasama antara kedua pihak dalam bidang pertanian. Diharapkan kerjasama ini akan berjaya membawa manfaat yang besar kepada kedua pihak.

Tarikh Input: 28/06/2023 | Kemaskini: 28/06/2023 | zaidi_tajuddin

SXEbTA5~