CiRNeT Dalam Ekosistem UPM | PUSAT HUBUNGAN DAN JARINGAN INDUSTRI (CiRNeT)
» ARTIKEL » CiRNeT dalam ekosistem UPM

CiRNeT dalam ekosistem UPM

Universiti Putra Malaysia (UPM) adalah sebuah institusi pendidikan tinggi yang memainkan peranan penting dalam pembangunan sosioekonomi negara. Dalam ekosistem UPM, Pusat Hubungan dan Jaringan Industri  (CIRNeT) UPM antara Pusat TanggungJawab yang memainkan peranan yang sangat penting sebagai penjaring industri kerana ia boleh membantu dalam menyediakan peluang pekerjaan kepada graduan UPM, menyumbang kepada penyelidikan dan pengajaran melalui kerjasama dengan fakulti, dan memperkenalkan teknologi terkini kepada komuniti universiti.

CiRNeT UPM selaku jaringan industri juga merupakan saluran yang penting untuk menghubungkan UPM dengan industri, atau industri dengan UPM dan membantu dalam menyelesaikan masalah industri yang dihadapi oleh syarikat dan melengkapi kekurangan yang ada di UPM. Industri boleh membantu dalam menyediakan sumber kewangan yang diperlukan untuk projek penyelidikan dan pengajaran, serta memberikan peluang kepada pelajar untuk mendapat pengalaman kerja yang berguna dan meningkatkan keupayaan mereka dalam bidang yang dipilih.

Pembinaan hubungan dan jaringan industri yang kukuh juga boleh membantu UPM dalam meningkatkan kualiti pendidikan dengan memberikan input dalam bidang penyelidikan dan pengajaran, serta memberikan latihan industri kepada pelajar. Ini akan membantu pelajar untuk menyediakan diri dengan kemahiran yang diperlukan untuk menyertai dunia kerja dan menjadi pemain yang cekap dalam ekonomi yang berkembang.

Jaringan industri juga boleh membantu UPM untuk menyediakan peluang kerjasama dengan syarikat-syarikat dan badan-badan kerajaan untuk menyelesaikan masalah-masalah sosial dan ekonomi yang dihadapi oleh negara.

Secara keseluruhannya, jaringan industri yang kukuh antara UPM bersama rakan industri adalah penting untuk meningkatkan kualiti pendidikan dan meningkatkan pembangunan sosioekonomi negara. UPM harus terus memperkuat jaringannya dengan industri menerusi CiRNeT UPM untuk memastikan kelestarian perkhidmatan kepakaran UPM, graduatnya mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk menyertai dunia kerja dan membantu negara dalam pembangunan sosioekonomi.

Zaidi Tajuddin, CiRNeT UPM

Tarikh Input: 28/01/2023 | Kemaskini: 28/01/2023 | zaidi_tajuddin