Kerjasama UPM Dan Sharp Corporation Jepun & Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd. | PUSAT HUBUNGAN DAN JARINGAN INDUSTRI (CiRNeT)
» BERITA » Kerjasama UPM dan Sharp Corporation Jepun & Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd.

Kerjasama UPM dan Sharp Corporation Jepun & Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd.

SERDANG - Kerjasama contract research antara UPM dan Sharp Corporation Jepun & Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd ini akan diketuai oleh Prof. Madya Dr. Mohd Halim Shah Ismail, Ketua Jabatan Kejuruteraan Kimia dan Alam Sekitar, Fakulti Kejuruteraan.

Mesyuarat antara pihak UPM dengan Sharp Corporation Jepun & Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd. telah diadakan dua kali iaitu pada 4 September 2013 dan 3 Oktober 2013.

Pihak Sharp Corporation Jepun & Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd. berminat bekerjasama dengan UPM untuk mengetahui keberkesanan teknologi Plasmacluster Ion bagi memelihara kualiti udara (indoor) pada musim jerebu. (Sustaining Healthy Indoor Air Quality in Malaysia During Occurrences of Haze) Projek ini bertujuan untuk:

(1)Mengenal pasti sebatian organik dan kesan kimia dalam bacaan jerebu PM 2.5;
(2)Mengkaji mekanisme penyingkiran bahan pencemar jerebu melalui teknik penapisan dan kelompok bahan pencemar;
(3)Mengesahkan analisis keberkesanan menggunakan Plasmacluster Ion.

Tarikh Input: | Kemaskini: | chezailawati

SXEUBA5~